Welcome to Our Website

Evin yer döşemesinden insan çenesi çıktı! Şaşırtan keşif: Denizli’den Avrupa’ya gitmiş

Geçtiğimiz günlerde Avrupa’da yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir sosyal medya kullanıcısının anne ile babasının yaşadığı evde yaptığı keşif, duyanları şaşırtacak cinsten. Daha da şaşırtıcı olan bu keşfin yolunun bir noktada Türkiye ile kesişiyor olması.

Anne ve babasının evindeki tadilat sona erdiğinde her şeyin yolunda olup olmadığını görmek için gittiği evin zemin döşemelerinde bir gariplik fark etmesi çok zaman almadı. Sosyal medya uygulaması Reddit’e ‘Kidipadeli75’ kullanıcı adıyla paylaşımlar yapan diş hekimi, ilk etapta baktığında fark ettiği garipliğin arkeolojik bir keşif olacağını düşünemedi. Ancak durum kısa süre sonra onun tahmin ettiğinden farklı şekilde gelişti. Çünkü yer kaplamasında fark ettiği gariplik bir insana ait olan çene kemiğiydi!

Karşılaştığı bu ilginç durumu sosyal medya hesabından paylaşan kullanıcı, ebeveynlerinin gizliliğini sağlamak için anonim kalmayı tercih etti. Paylaştığı fotoğraf ise kısa süre birçok kişinin ilgisini çekti. Fotoğrafta bulunan ilginç nesne, birkaç dişin görülebildiği eski bir insan çene kemiğinin bir parçası gibi duruyordu. Kısa sürede ilgi çeken fotoğraf birçok kişinin aklına şu soruyu getirdi: “İnsan vücuduna ait olan bir parçanın bir tür kireç taşından imal edilen bir yer kaplamasının içinde ne işi var?”

“Fark ettiğim şey tam olarak dişler değil, benim için daha çok tanınabilir olan çene kemiğinin şekli. İmplant diş hekimliğinde uzmanlaştığım için her gün bu tür görüntülerle çalışıyorum ve çok tanıdık geldi.”

TÜRKİYE’DE BULUNAN BİR OCAKTAN GELMİŞ

Kısa süreli araştırmanın ardından bir tür kireç taşı çeşidi olan travertenden üretilmiş olan yer kaplamasının hammaddesinin Türkiye’de bulunan bir ocaktan ithal edildiği anlaşılan seramikler, bilim insanlarının da ilgisini çekti. Arkeologlar da evde bulunan zemin kaplamalarını daha detaylı incelemeye başladı. Arkeologlar, şüpheli buldukları zemin kaplamalarının doğru şekilde incelendiğinden emin olabilmek için araştırmalarını diş hekimleriyle beraber yürütüyor.

Birçok kişi için bu durum şoke edici olsa da aslında paleoantropologlar (fosil bilimciler) yaşanan durumun şaşırtıcı olmadığını düşünüyor. Ticari amaçlarla kullanılan taşların yüz binlerce yıl boyunca oluşan birikintiler sonucunda oluştuğunu ifade eden bilim insanları, çene parçasının yakın zamanda yaşanan bir ölümden geriye kalan parçalar olmadığını düşünüyor. İlk yapılan değerlendirmelere göre, çene kalıntısının en az 1.8 milyon yıllık olduğu düşünülüyor.

PROF.DR ALÇİÇEK: ‘DENİZLİ YAKINLARINDAN ÇIKARILDI’

Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Mehmet Cihat Alçiçek, çene kemiğini incelemeyi planladığını ifade ederek, yer kaplamasının hammaddesi olan taşların Denizli yakınlarında bulunan taş ocaklarından çıkarılmış olduğunu belirtti. Alçiçek, mimari malzeme olarak değerlendirilen travertenlerin çoğu zaman eski fosiller barındırabileceğini ve daha önce yapılan çalışmalarda benzer sonuçlara ulaşıldığı bilgisini paylaştı. Denizli Havzası’ndaki travertenlerin içinde mamut, gergedan, zürafa, at, geyik, sürüngen ve kaplumbağa kalıntılarının da yer aldığı çok sayıda fosil bulunmuştu.

2002 yılında Prof. Dr. Mehmet Cihat Alçiçek tarafından yürütülen çalışmalarda Denizli Hozan ilçesi Kocabaş Mahallesi’nde bulunan bir mermer ocağında, ‘insanın atası’ olarak bilinen ‘Homo Erectus’ (dik durabilen insan) fosili bulunmuş, ‘Denizli Adamı’ adı verilen fosilin 500 bin yıllık, 20-40 yaşlarında, siyah tenli bir erkeğe ait olduğu tespit edilmişti. 500 bin yaşındaki kafatası fosilinin keşfi insanlık tarihine, bilim dünyasına ilk insanların dünyaya dağılışları konusunda önemli bilgiler sağlamıştı.

Türkiye, dünyanın en büyük blok mermer ihracatçısı. 2013 yılı itibarıyla Türkiye’nin blok mermer ihracatı tarihindeki en yüksek rakama ulaşarak 1,11 milyar dolar olarak gerçekleşti. Blok mermer ihracatında Türkiye’yi sırasıyla İtalya, İspanya, Mısır ve Yunanistan izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir